Kezdőlap » Zöldség - Gyümölcs » Tarkabab
A babfélék jó barátai az emberi szervezetnek. A többi hüvelyeshez hasonlóan azonkívül, hogy tápláló fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat tartalmaznak számos gyógyító tulajdonsággal is rendelkeznek. A babfélékben lévő fehérje elősegíti a kiegyensúlyozott szexuális életet, és a test, különösen az agy helyes fejlődését. A babfélék jó hatással vannak a vesékre - tartja a kínai gyógyászat. Minden babféle vízhajtó és szárít. A rendszeres babfogyasztás csökkentheti a menopauzás hőhullámokat is. A bab antioxidáns-tartalma segít egyes rák- és idegrendszeri betegségek megelőzésében. Ásványi anyagai közül jelentős például a molibdén-, a vas-, és a mangántartalma. Ez utóbbi nyomelem fontos szerepet játszik abban, hogy szervezetünk meg tudja semmisíteni a káros, a rákbetegségek kialakulásáért és a korai öregedési tünetek jelentkezéséért felelős szabad gyököket. A bab remek forrása a B-vitaminoknak, a foszfornak, a káliumnak és a magnéziumnak.
Védi a szívünket. Kutatások szerint, aki rendszeresen és kellő mennyiségű több hüvelyes növényt , babfélét fogyaszt, az kevésbé lesz hajlamos a szívbetegségekre ? ez többek között a babokban található fito-kemikáliákkal lehet összefüggésben.
Véd a rákos megbetegedésekkel szemben. A rákos betegségek ellen védő természetes anyagok igen széles választékát tartalmazzák a babfélék, így például izoflavonokat és fitoszterolokat. Ezekről ma már mind ismert és bizonyított, hogy a rák veszélyének kialakulását csökkentik.
Véd a rossz koleszterin ellen. A babok vízben oldódó rostokat biztosítanak, amelyek segítenek a vér koleszterinszintjét csökkenteni. Kutatások azt állapították meg, hogy napi 10 gramm vízben oldódó rost (ennyit körülbelül 200-250 gramm bab tartalmaz) fogyasztása a kiindulási értékhez képest akár 10 százalékkal is csökkentheti az LDL koleszterin szintjét a vérben. Tartalmaznak a babok továbbá szaponinokat és fitoszterolokat, amelyek ugyancsak koleszterinszint csökkentő hatásúak.
Kínálatunkból: