A fo?ldimogyoro? a ke?tsziku?ek oszta?lya?ba, a hu?velyesek rendje?be e?s a pillango?svira?gu?ak csala?dja?ba tartozik. O?shaza?ja?ban, De?l- Amerika?ban vadon is elo?fordul. Amerika felfedeze?se uta?n Afrika?n keresztu?l terjedt el fokozatosan az ege?sz vila?gon. Haba?r energia?ban gazdag, sza?mos ta?panyagot, a?sva?nyi anyagot, vitamint e?s antioxida?nst tartalmaz, melyek elengedhetetlenek az optima?lis ege?szse?gi a?llapot ele?re?se?hez e?s fenntarta?sa?hoz.
A?sva?nyi anyagai ko?zu?l kiemelkedik a re?z, manga?n, ka?lium, kalcium, vas, magne?zium, cink e?s szele?n. Nagy mennyise?gben tartalmaz polifenol antioxida?nsokat, elso?sorban p-kuma?rsavat, amely cso?kkenti a gyomorra?k kialakula?sa?nak kocka?zata?t aza?ltal, hogy korla?tozza a karcinoge?n nitro?zaminok ke?pzo?de?se?t a gyomorban. A fo?ldimogyoro? kiva?lo? rezveratrol forra?s, amely antioxida?ns vegyu?let hozzájárul a daganatok, szívbetegségek, degeneratív-,és idegrendszeri betegségek megelőzésében, valamint hatásos a magas vérnyomás, vírusos és gombás fertőzések kezelésében is.
Gazdag E-vitaminban, amely szinte?n ero?teljes antioxida?ns, támogatja az immunrendszer védőfunkcióját, csökkenti a bőr sérülékenységét, gyorsítja a seb gyógyulását, védi a vörösvértesteket a károsodástól. Szerepe van a sejtmembrán épségének megőrzésében, a szabad gyökök semlegesítése révén pedig késlelteti az öregedési folyamatokat. A fo?ldimogyoro? a B-vitamincsoport sza?mos tagját tartalmazza,-riboflavint, niacint, tiamint, pantote?nsavat, piridoxint e?s folsavat-,melyek a depresszio? e?s szoronga?s enyhi?te?se?ben is szerepet játszanak. Egyu?ttesen felelnek az energiatermele?se?rt, e?s energia?t biztosi?tanak a szervezet sza?ma?ra, aza?ltal, hogy ta?mogatja?k a sze?nhidra?tok, a fehe?rje?k e?s a zsi?rok anyagcsere?je?t.
Egyszeresen teli?tetlen zsi?rsavai - elso?sorban az olajsav- cso?kkentik az LDL ("rossz") koleszterin e?s no?velik a HDL ("jo?") koleszterin szintje?t a ve?rben, valamint kutatások szerint szerepet játszanak a szívbetegségek és a stroke megelőzésében is. Fehérjéi nélkülözhetetlenek testünk felépítéséhez, a növekedéshez valamint minden egyes testrészünk működéséhez, kezdve a bőrünktől és hajunktól át az emésztőenzimeken, egészen az immunrendszerig. Rostjai segítik a salakanyagok kiürülését és az emésztőrendszer megfelelő működését.
Epidemiolo?giai e?s klinikai vizsga?latok ala?ta?masztja?k a fo?ldimogyoro? fogyaszta?sa?nak jo?te?kony hata?sa?t a szi?v e?s e?rrendszeri betegse?gek megelo?ze?se?ben. Egy nemzetko?zi kutato?csoport to?bb mint 200 000 embert vizsga?lt az Egyesu?lt A?llamokban. A vizsga?lat sora?n kimutatta?k, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztottak fo?ldimogyoro?t e?s egye?b olajos magokat, kisebb valo?szi?nu?se?ggel hala?loztak el szi?v e?s e?rrendszeri betegse?g a?ltal, mint azok, akik nem.
Magas energia- e?s zsirade?ktartalmuk miatt azonban fontos a mennyise?geket figyelembe venni! Heti 2-4 alkalommal egy mare?knyi mennyise?g aja?nlott.