Kezdőlap » Zöldség - Gyümölcs » Ananász
A magas vérnyomás sajnos népbetegségnek számít Magyarországon, így minden kínálkozó alkalmat érdemes megragadni a megelőzésre. A kálium kulcsfontosságú ásványi anyag a szív és az érrendszer egészségének megőrzésében, valamint helyreállításában. Nemzetközi ajánlások szerint naponta legalább 4 700 mg-ot kellene bevinni belőle zöldségek és gyümölcsök útján, ám amerikai adatok szerint a lakosság kevesebb, mint ötöde tartja ezt be. A megfelelő kalciumbevitel egyébként 20%-kal csökkenti a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatát.
Óvatosan kell bánni ezzel a kijelentéssel, hogy bárminek is rákellenes hatása lenne, hiszen míg a betegség pontos oka ismeretlen, csak sejtéseink lehetnek. Az mindenesetre tény, hogy a C-vitamin igen erős antioxidáns, ami gátolja a rák kialakulásáért felelősnek tartott szabadgyökök képződését a szervezetben. Rosttartalma kifejezetten hasznos a vastagbélrák megelőzésére, továbbá a párodnak is érdemes adni a csemegéből, mert a béta-karotin révén mérsékeli a prosztatarák veszélyét.
Az antioxidánsokban gazdag étrend bizonyítottan javítja a termékenységet. Mivel a már említett szabadgyökök károsan hatnak a szaporító szervekre, érdemes minél több olyan ételt és italt választani, ami gátolja azok képződését. A C-vitaminon és a béta-karotinon kívül réz, cink és folsav is van az ananászban, ami egytől egyig elősegíti a női termékenységet. Ha tehát gyermekáldásra vágysz, válaszd ezt csemegének!
Azt is sikerült már kimutatni, hogy az ananászban lévő bromelán enzim enyhíti a sebészeti beavatkozások után jelentkező duzzanatot, gyulladást és fájdalmat, mivel gyorsítja a regenerációt.
Jelenleg széles körben használják ínsérülés, ficam, rándulás, túlzott megerőltetés és más izomproblémák kezelésére is ? csakúgy, mint fül-orr-gégészeti gondok esetén. Rendszeres testmozgás, valamint sportból adódó igénybevétel idején különösen jót tesz tehát az ananász fogyasztása.
Tudományosan alátámasztott tény, hogy az asztma előfordulása lényegesen alacsonyabb a bizonyos tápanyagokat rendszeresen fogyasztó egyéneknél.
A csodaösszetevők egyike a béta-karotin, amivel tele van az ananász, a mangó, a papaja, a sárgabarack, a brokkoli, a sárgadinnye, a sütőtök és természetesen a sárgarépa is.
Sőt, bármilyen krónikus légúti panasz esetén hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez ? persze, csak a megfelelő orvosi kezelés mellett.
Hogy ne csak a tudományos tényekre hagyatkozzunk, kénytelenek vagyunk megemlíteni: a mennyei, édes gyümölcs majszolása annyira jólesik, hogy egészen biztosan boldogabbá tesz arra a néhány percre ? sőt, mivel kellemesen eltelít, megúszható vele a nassolás, tehát a lelkiismeret-furdalás megelőzésével akár sokkal tovább is. Nyilvánvaló, hogy amit jó étvággyal, lelkiismeret-furdalás nélkül eszel, az jót tesz neked ? pláne, ha egy ilyen gyümölcs a kiszemelted!
Kínálatunkból: